2012. szeptember 4., kedd

Hókusz-pókusz?!

A korábban felsorolt felhasználási területeken egytől-egyig dokumentált, hipnózissal, hipnoterápiával elért eredmények vannak! De, hogy kicsit belemenjünk:
A hipnózis egyidős az emberiséggel. Gondoljunk csak azokra a módosult tudati állapotokra, szintekre, melyek hétköznapjainkban is jelen vannak! Amikor "belefeledkezünk" egy könyvbe, vagy filmbe és közben nem, vagy csak részlegesen érzékeljük a "külvilágot"...vagy éppen fordítva - olvasunk, de nem tudjuk felidézni a szöveg tartalmát, mert egy gondolattal szárnyalunk valahol "máshol". Hazafelé tartunk és észre sem vesszük, hogy mikor mentünk át a hídon, mikor hagytuk el a kórház utcáját... Katarzist élünk át egy irodalmi mű olvasása, vagy film nézése közben: átélve a szereplők helyzetét, pulzusunk emelkedik, lélegzetünket visszatartjuk, vagy akár sírunk. Imádkozunk, sportolunk, biztatjuk magunkat: meg tudod csinálni. Ezek "hétköznapi hipnotikus" élményeink...
Ha figyelemmel kísérjük a középkor híres orvosainak műveit (Paracelsus, Agrippa, Cardano), valamint a fennmaradt írásos emlékeket korábbi kultúrákból, mint a római, görög, Sumér, egyiptomi, babiloni, asszír, perzsa, indiai, kínai, - segítségükkel felfedezhetjük a hipnózis néhány ősrégi technikáját. 
Az ókori Egyiptom orvosai rendkívüli módon megelőzték korukat, műtéteikkel életet mentettek, még koponyát is lékeltek. Papjaik rítusaikkal transzba ejtették a magasabb pozícióban lévő(gazdagabb) betegeket, majd az orvosok elvégezték a szükséges beavatkozást... A kor írásos emlékeiből az is kiderül, hogy vérzéscsillapítókat alkalmaztak és itt nem gyógynövényekre gondolok, hanem egy személyre, aki az orvossal tartott és jelenlétében megszűnt, vagy el sem kezdődött a vérzés. 
F.A. Mesmer, akinek nevéhez a modern kori hipnózis kezdetét kötjük - munkássága mérföldkő a hipnózis történetében - az egyiptomihoz hasonló jelenséget észlelt, amikor egy ledőlő fa eltörte egy favágó lábát és combja erősen vérezni kezdett. Amikor a fiatal Mesmer közeledett a sérülthöz, a vérzés alábbhagyott, ha távolodott, újra felerősödött. 
Dr. Lord James Esdaile, skót sebész az 1830-as években Indiában dolgozott, Mesmer módszereihez hasonló módon idézett elő mély transzállapotot, így végezve műtéteket, sebészeti beavatkozásokat. Mindössze 5%-ban nem élték túl a betegek a műtéteket, amit joggal nevezhetünk korabeli rekordnak! Sajnos a hipnózis technikákat nem oktatták, elsajátítóik önszorgalomból kellett, hogy utánajárjanak, tanulják a módszert, így a kloroform és később egyéb fájdalomcsillapítók, altatók csaknem teljesen kiszorították a módszert az orvoslásból.
Ma egyre többen foglalkoznak a hipnózis által kínált lehetőségekkel a fogászatban, sebészeti beavatkozásoknál, szülésnél... 
Dr John Butler Brit orvos, hipnoterapeuta megműttette saját magát altatás nélkül, önhipnózist alkalmazva!