2013. július 9., kedd

A stresszkezelés egyik lehetséges módja...A (munkahelyi) stresszkezelés lehetőségei


"Milyen nehéz valójában egy pohár víz?

Egy pszichológus a teremben járkált, miközben stressz kezelést oktatott a közönségnek. Amikor felemelt egy poharat, mindenki a megszokott "félig üres vagy félig teli?" kérdésre számított. Ehelyett mosolyogva azt kérdezte: Milyen nehéz ez a pohárvíz?

A válaszok 2 dekagrammtól fél kilóig terjedtek. A pszichológus azonban így válaszolt: A tényleges súly nem lényeges. Attól függ, milyen hosszan tartom a kezemben. Ha csak egy percig tartom, az nem probléma. Ha egy órán át tartom, megfájdul a karom. Ha egy napig tartom, a karom elzsibbad és megbénul. Egyik esetben sem változik a pohár víz súlya, de minél tovább tartom, annál nehezebb lesz.
Majd így folytatta: Az életben a stressz és az aggodalom olyan, mint ez a pohár víz. Gondolj rájuk egy kis ideig, és semmi sem történik. Gondolj rájuk egy kicsit hosszabban, és elkezdenek fájni. És ha egész nap rájuk gondolsz, megbénulsz, képtelen leszel bármit is csinálni.
Nagyon fontos, hogy tudd elengedni a problémáidat. Este minél előbb tedd le minden terhedet. Ne cipeld őket tovább az estébe és az éjszakába. Ne felejtsd el letenni a poharat!" (Böjte Csaba)

Stressz, stresszes…ezeket a kifejezéseket már szinte mindenki használja.  Stresszhelyzetben a következő történik a szervezetünkben:
 • megemelkedik a pulzusszám,
 • nő a vérnyomás,
 • nő a vércukorszint,
 • nő a szervezet sótartalma,
 • megváltozik a vér eloszlása (a létfenntartásban fontos szervek - szív, tüdő, vázizomzat - vérellátása nő, miközben a pillanatnyilag lényegtelen szervek - nemi szervek, gyomor-bélrendszer - vérkeringése csökken),
 • kitágulnak a pupillák, nő a szem fényérzékenysége,
 • fokozódik a nyálelválasztás és a verejtékezés,
 • csökken a vese kiválasztó funkciója.
A fenti jelenségek bekövetkezése lehet hasznos (egészséges stresszhelyzet), ha olyan helyzetben vagyunk, amikor azonnali cselekvést igénylő feladatot kell végrehajtanunk, vagy extrém teljesítményt kell nyújtanunk. Ilyen helyzetekben a szervezet rövid idő után visszaállítja a normál állapotot, majd regenerálódik, hogy a következő hasonló helyzetben újra teljesíthessen. Ha a stresszt  kiváltó tényezők, folyamatosan jelen vannak, a fent említett fizikai változások állandósulnak és a szervezet egyfajta készültségi állapotban marad. Ez roppant káros, hiszen nincs lehetőség a megfelelő regenerálódásra. Ha nem regenerálódik szervezetünk, nem tud optimálisan működni és fizikai tünetek formájában jelentkezik: megbetegszünk.

A krónikus stressz okozhat:
 • csökkent immunműködést,
 • szív-érrendszeri megbetegedéseket,
 • daganatos betegségeket,
 • allergiás állapotokat, asztmás és egyéb légzőszervi megbetegedéseket, szexuális  zavarokat,
 • meddőséget és más nőgyógyászati megbetegedéseket,
 • gyomor- és bélbetegségeket,
 • izom- és izületi fájdalmakat,
 • alvászavart, kimerültséget
 • szorongást, hangulatzavarokat, depresszív tüneteket
  Az állandó stresszt előidéző tényezők közvetlen környezetünkben vannak jelen. A munkahely az egyik ilyen stresszforrás. A munkahelyi stressz tízszer akkora bevételkiesést okoz a fejlett országokban, mint a munkabeszüntetések.
Az a képesség, ahogyan a stresszt kezeljük, egyénenként változó, de minden esetben fejleszthető! A legfontosabb a megelőzés és az ilyen helyzetek enyhítése!
A stresszkezeléssel kapcsolatos tapasztalatok azt igazolják, hogy a relaxáció alapú technikák a leghatékonyabbak és pozitívan befolyásolják a munkahelyi eredményeket és a légkört.
A korábbiakban láthattuk, milyen változásokat okoz a szervezetben a stressz, most nézzük, Herbert Benson  - a Harvard Egyetemen professzora - és csapata, milyen eredményekre jutott, amikor a relaxáció hatásait vizsgálta: 
·         Nagymértékben javul az agy oxigénellátása, jobban, mint mély alvás ideje alatt.
·         Anyagcserénk sebessége 18 - 20 %-al csökken, szemben az alvás ideje alatti, 8 - 10 %-al.
·         Vérünk tejsavtartalma csökken, a kitágult ereknek köszönhetően javul szerveink vérellátása.
·         Jelentős mértékben, - akár 30 %-al is - csökken vérünk koleszterinszintje.
·         Vérünk koleszterin szintje csökken (HDL-, ill. LDL- és VLDL-koleszterinarányok javulnak).
·         Az endorfin termelés fokozódik, ami kellemesebb közérzetet és magasabb fájdalomküszöböt jelent.
·         Jó minőségű és szinkronizált alfahullámok jönnek létre agyunkban, melyek a kutatási eredmények szerint, jelentősen javítják testünk, sejtjeink megújulási folyamatait.
·         A kutatócsoport szerint egy 20 perces relaxáció legalább annyi stressztől szabadítja meg a szervezetünket, mint 3 - 4 órányi alvás.

A stressz nem a környezetből származó hatás, amit meg lehet szűntetni, hanem az egyén és annak környezete közötti kölcsönhatás. Ha megértjük a fiziológiai stresszválaszt, ismerjük a szervezetben lezajló folyamatokat - az egyensúly helyreállításának mechanizmusait -, akkor tudjuk, hogy mivel gátolhatjuk a káros hatásokat, fokozva a regenerációt.
Az önmegfigyelésen alapuló „hagyományos relaxáció” módszerét kombináltuk a direkt hipnózis irányító, elmélyülést segítő és önindukáló technikáival, mely azok számára is a lehető legjobb eredményt hozza, akik nehezen oldódnak, vagy lazulnak el…
A módszer ellazít, megnyugtat, erősíti az elfogadást, elengedést. Az energiák, melyeket korábban a stressz emésztett fel, most rendelkezésre állnak, felhasználhatók otthon és a munkahelyen egyaránt.
Kis csoportokban foglalkozunk a dolgozókkal, információt adunk arról, hogy mi az, amiben részt vesznek, milyen hatással lesz ez rájuk és környezetükre, milyen testi, lelki változásokat tapasztalhatnak.
Ezt követi a relaxációs gyakorlat, mely fizikai és lelki ellazuláshoz vezet és arra „programoz”, hogy az apró pozitív változások megfigyelésével, észlelésével viszonyuk jó irányban változzon az őket körülvevő világgal. A gyakorlatok alkalmával a környezet, a zene és a későbbiekben nyugalmat aktiváló részletek összehangolt egységben viszik magukkal a dolgozókat, a feszültségektől távol, a pihenés és a nyugalom „világába”. 
A résztvevők közti tapasztalatcsere együtt tartja a csoportot, segíti az egyén felzárkózását és erősíti a kollektívát. Az élmények megosztása fejleszti a szervezeten belüli kommunikáció minőségét, aktiválja a kevésbé használt csatornákat…
A csoportok, egységek vezetői pontos útmutatást kapnak arra vonatkozóan, hogy a program után miként „aktiválják”, a nyugalmat, a felfrissülést és a feltöltődést.

A munka 8-12 fős csoportokban folyik, csoportonként öt alkalom, alkalmanként kb. 90-120 perc. Minden résztvevő kap egy relaxációs hanganyagot, melynek segítségével bármikor kikapcsolódhat. Igény esetén egyéni konzultációt is biztosítunk.  

A stresszt elkerülni nem lehet, de a stressz kiváltó okai semlegesíthetők. Pozitív hozzáállással, tudatos hangulatformálással, jó kommunikációval javul a dolgozók közérzete, nő a munkakedv, megfogalmazódnak a közös célok, növekszik a hatékonyság. A tanultak alkalmazásával az elért eredmények tartósak maradnak.  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése